DE TAAL VAN HET HART: COMMUNICEREN IN RELATIES

De Taal Van Het Hart: Communiceren In Relaties

De Taal Van Het Hart: Communiceren In Relaties

Blog Article

Liefde In Woorden: Communicatie Tips Voor Koppels


De Taal Van Liefde: Effectiever Communiceren In RelatiesCommunicatie: De Wegwijzer In Liefdesrelaties

Kun je je voorstellen dat je plannen met je vrienden op het laatste moment afzegt, omdat je thuis ineens iets moet doen? (bijvoorbeeld dat je kind ziek is). 4. Hoe belangrijk is werk in vergelijking tot vrije tijd en familie? .


Jullie leven langs elkaar heen, of als broer en zus Jullie hebben ruzies die vaak terugkeren. Je voelt je niet lekker (zonder goed te weten waarom) Jullie kinderen voelen zich onveilig in huis Je kunt je niet focussen op je werk Je raakt overspannen Je worstelt met je emoties Je raakt verbitterd Jullie maken het uit Jullie relatie is destructief Iedereen draagt oude pijn met zich mee.


Tijdens een ruzie bijvoorbeeld. Ook als je partner het niet kwaad bedoelt. Hij zegt per ongeluk iets verkeerds. Waardoor jij overstuur raakt. Hierdoor kan een relatieprobleem uit de hand lopen. Het huidige probleem raakt vermengd met de oude pijn. Omdat je rustiger kunt blijven, gaat het oplossen ervan zoveel makkelijker.


Hoe leer jij je triggers herkennen? Daar helpt dit artikel je bij: 11 Tips om je relatie te herstellen na een ruzie. Raak je getriggerd? En merk je dat je hierdoor boos, verdrietig of paniekerig bent? Dit is een belangrijke techniek die veel gebruikt wordt in Acceptance and Commitment Therapy en mindfulness.


Communicatie: De Wegwijzer In Liefdesrelaties


In het heetst van de strijd is het heel lastig om jezelf af te remmen. Ga comfortabel zitten. Zet een timer op vijf minuten. Volg met je aandacht je adem. Komt er iets op? Zeg tegen jezelf: “Het mag er zijn.” En ga verder met mediteren. Dit traint je om je niet te laten overweldigen door je emotie.


Later in dit artikel geef ik je nog vijf oefeningen die je helpen bij het oplossen van relatieproblemen door miscommunicatie. Als je weet wat je patronen zijn… …kun je voorkomen dat deze je overspoelen. In plaats daarvan kan je op een rustige manier vertellen hoe jij je voelt. Maar dan moet je wel leren om dit onder woorden te brengen.


En daarna het probleem met frisse ogen kunt bekijken. Stel voor jezelf vast waar het misgaat. En wat in jouw ogen de oplossing is. Wanneer je dit van tevoren op papier hebt, is het makkelijker om dit aan hem over te brengen. …zonder de schuld bij hem te leggen. Zeg niet: “We maken zo vaak ruzie omdat je maar één avond per week bij mij bent.” Zeg in plaats daarvan: “Ik wil graag dat je mij wat meer aandacht geeft.


Liefde En Communicatie: Een Onafscheidelijk Duo


En vraag me af waarom we een relatie hebben, als ik je nooit zie.” Stel je voor dat je in zijn schoenen staat. Je hebt zijn leven geleefd. Zijn ervaringen gehad. En kijkt met zijn blik naar jou. Het ergste wat je kunt doen, is hem veroordelen. Hem een sukkel noemen vanwege zijn mening.


Op zijn minst kun je respect hebben voor waar hij vandaan komt. Geef hem het gevoel dat je hem echt begrijpt. Dan is hij ook eerder geneigd om goed naar jou te luisteren. Dat iemand getriggerd raakt, betekent niet dat je mag schreeuwen tegen de ander. Stel voor hem – en voor jezelf – grenzen aan wat je wel en niet doet tijdens een ruzie.


Ik ken een koppel dat heeft afgesproken om niet ’s avonds ruzie te maken. Omdat de echtgenote dan niet lekker slaapt. En er last van heeft, als zij de volgende dag gaat werken. Een ander koppel dat ik adviseer, spreekt altijd binnen drie dagen over een probleem. Om te voorkomen dat het op de lange baan wordt geschoven.


Zijn jullie allebei emotioneel? Dan is het onmogelijk om een conflict op te lossen. Er is tenminste één rustig persoon nodig. Die kan de ander helpen om zijn emoties te reguleren. Twee boze personen maken elkaar meestal alleen maar bozer. Problemen uitpraten werkt alleen als jullie allebei meedoen. Het is beter om niet te praten en het gesprek even te laten, dan om tegen een muur aan te praten.


Van Conflict Naar Connectie: Communicatietips


Zo voorkom je miscommunicatie. Als het niet klopt wat je zegt, kan hij je corrigeren. Ben je boos omdat je vriend iets niet gedaan heeft? En is dit de druppel die de emmer doet overlopen? Blijf dan alsnog weg bij alle andere dingen die hij niet gedaan heeft. Focus je op wat hij ‘nu’ niet heeft gedaan.


Communicatie: Het Geheim Voor Een Sterke RelatieWoorden Die Verbinden: Communicatie In Je Relatie

Merk je dat hij je niet begrijpt? Raak dan niet gefrustreerd. Het hoort bij een relatie om uit te leggen aan je partner hoe jij dingen ziet. Je kunt niet verwachten dat jullie overal hetzelfde over denken. En er boos over worden heeft al helemaal geen zin. (Hoewel ik wel begrijp dat het soms lastig is.) Als je geduldig bent en het op een andere manier kunt uitleggen, zul je zien dat hij het waardeert.


Vaak laat dit een verschil in opvattingen zien, dat pas na jaren zichtbaar wordt. Dit lijkt vreemd. Maar het komt wel vaker voor. Je kunt dit zien als een cadeautje. Het kan jouw blik op de wereld verruimen. Relatieproblemen zijn stressvol. En miscommunicatie is frustrerend. Het is makkelijker om iemand te vergeven die lief tegen je kan zijn.


Dialoog In Liefde: Verbeter Je Relatiecommunicatie


Dit maakt het makkelijker om het probleem op te lossen. Schelden, sarcastische opmerkingen of schreeuwen krijg meer info zorgt voor een escalatie in het conflict. (Ik hoop dat hij ook dit artikel leest.) Wat is belangrijk. Jullie liefde voor elkaar? Of dat ene kleine dingetje waarover jullie van mening verschillen? In een gezonde relatie zijn er voor elk negatief moment ongeveer vijf positieve momenten, blijkt uit onderzoek van Gottman.


Alsof jullie een vergadering hebben. Maar als er veel problemen zijn, is jullie eerste taak om te beslissen wat jullie vandaag oplossen. En wat jullie voor morgen bewaren. Zoals ik al eerder schreef, is het beter om één ding te kiezen. En dit eerst aan te pakken, voordat je naar het volgende gaat.


Ook al heeft het geen zin. Weet je zeker dat bepaalde dingen niet zullen veranderen? Bijvoorbeeld omdat je het al vaak geprobeerd hebt? Probeer de situatie te accepteren. Mis je emotionele steun van je partner? Zoek dit bij iemand anders. Dit haalt druk van zijn schouders. En geeft jou de ruimte om je emoties te uiten.


Communicatie: De Brug Naar Intimiteit


Accepteer dit alleen als: Deze persoon een ervaren, professionele en gediplomeerde hulpverlener is Of twintig jaar lang een gelukkige relatie heeft Als je tante Bep niet aan deze eisen voldoet (bijvoorbeeld omdat ze achter de geraniums zit en elke zes maanden een nieuwe vriend heeft)… …dan is het beter om niet naar haar te luisteren.


Discussies kunnen uit de hand lopen als jullie het moeilijk vinden om elkaar niet in de rede te vallen. Doe deze oefening: Kies een onderwerp om over te praten. Eén partner begint en krijgt vijf minuten spreektijd. De ander valt hem (of haar) niet in de rede. Daarna is de ander aan de beurt.


Relatieboost: Verbeter Je Communicatie


(Bij elkaar een half uur.) Daarna mogen jullie vrij praten. Dit traint jullie om iets uit te praten zonder elkaar te onderbreken. Voor of na een conflict, spreken jullie allebei uit waar jullie dankbaar voor zijn, en wat jullie hopen voor de toekomst. Ieder krijgt drie minuten onafgebroken spreektijd. Som alles op waarvan je hoopt dat het gebeurt, en alles waar je dankbaar voor bent.

Report this page